«Σύννεφο» ή «cloud» και απλά σήμερα μιλάμε για το cloud computing. Τι είναι όμως το cloud computing; Είναι μία δομή, με την οποία μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση και να χρησιμοποιούμε web εφαρμογές χωρίς να τις διαθέτουμε στον υπολογιστή μας ή σε κάποια άλλη συσκευή που είναι διασυνδεδεμένη με το ίντερνετ. Συνεπώς για να χρησιμοποιήσουμε το Photoshop δεν χρειάζεται να το αγοράσουμε από την Adobe 1000 ευρώ. Η Adobe δημιούργησε μια online πλατφόρμα την Adobe Creative Cloud και με ελάχιστα χρήματα τον μήνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα χωρίς καν να το έχουμε στον υπολογιστή μας.
Φανταστικό; Συνεπώς to cloud computing μας προσφέρει
· οικονομία αφού κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει λογισμικό ενοικιάζοντας την χρήση
· μεγάλο αποθηκευτικό χώρο χωρίς να ξοδεύουμε χρήματα για «τέρατα» σκληρούς δίσκους
· πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή – εφόσον έχουμε internet
· πολύ μεγάλη ευελιξία
Μειονεκτήματα; Ίσως η ασφάλεια των δεδομένων μας, με το φάντασμα του bigbrother να πλανιέται στο μυαλό μας. Η αυξημένη πολυπλοκότητα όταν η εφαρμογή που δουλεύουμε ήδη και την έχουμε συνηθίσει, να προσπαθήσουμε να την «πετάξουμε» στο cloud.
Το cloud computing μας παρέχει υπηρεσίες, services όπως
· Software as Service (SasS) όπου μία εφαρμογή βρίσκεται σε ένα cloud server και ο
χρήστης ενοικιάζει την χρήση της. Η υποστήριξη, συντήρηση και φιλοξενία ανήκει στην ευθύνη του κατασκευαστή.
· Platform as Service (PasS) όπου πάνω στην εφαρμογή – πλατφόρμα μπορεί ο
χρήστης να δημιουργήσει για παράδειγμα ένα web application. Η δημιουργία βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο framework πράγμα που καθιστά προβληματική την αλλαγή παροχέα cloud.
· Storage as a Service (StaaS) όπου στο μοντέλο αυτό υπάρχει κάποιος πάροχος
αποθηκευτικού χώρου online ο οποίος στην ουσία τον νοικιάζει έναντι κάποιας αμοιβής.
· Hardware as Service (HaaS) όπου ο προμηθευτής αυτής της cloud υπηρεσίας μας
ενοικιάζει «υπολογιστή»
· Database as Service (DaaS) όπου υπάρχει μία υπηρεσία online παρέχοντας την βάση
δεδομένων την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με κάποιο web application. Σε αυτό το μοντέλο πληρώνουμε ανάλογα με την χρήση. Ουσιαστικά όσο πιο πολύ κόσμος χρησιμοποιεί την εφαρμογή μας τόσο περισσότερα χρήματα πληρώνουμε.
Οι διάφορες υπηρεσίες – services - , τα public ή private cloud, το cloud operating system, οι VMs (virtual machines), εταιρίες μεγάλες ξένες data centers ή ελληνικές, εταιρίες με cloud apps και άλλα πολλά έχουν ήδη μπει στη ζωή μας.
Αυτό είναι το cloud ή αλλιώς σύννεφο που παρουσιάστηκε στην ηλιόλουστη ηρεμία μας. Για πολλούς θεωρείτε πηγή λύτρωσης. Για άλλους ο δαίμονας ελέγχου. Η εξέλιξη όμως δεν ακούει αλλά βαδίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και την ακολουθούμε. Πάντα με πληροφόρηση.